maanantai 12. lokakuuta 2015

Matkailun sähköinen liiketoiminta 2015 - ennakkotehtävä



Matkatoimisto Forte tarjoaa yksilöllistä matkasuunnittelua henkilökohtaisesti palvellen. Nettisivut ovat sekä suomen että ruotsin kielellä.
-> matkatoimiston nimi on Forte, mutta se löytyy nettisivuilta nimellä travel-forte.com
-> etusivulla ei ole VARAA-painiketta; MATKAT-kohdasta pääsee eteenpäin katsomaan vaikka rantalomia, mutta niitä ei voi varata nettisivuilta
-> OTA YHTEYTTÄ -kohdan alta pääsee yhteystietoihin; työntekijöiden iloiset naamat voisi näyttää jo etusivulla ja etusivulle voisi laittaa YHTEYDENOTTO -lomakkeen
-> etusivun keskellä on kiva matkailuun liittyvä kuva, mutta siellä voisi olla enemmän värikkäitä matkailuun liittyviä kuvia, jotka innostavat potentiaalisia asiakkaita varaamaan matkan
-> etusivulla voisi olla myös houkuttelevia videoklippejä uusimmista kohteista



Matkatoimisto Aventura suunnittelee yksilöllisen kaukomatkan asiakkaiden toiveiden mukaisesti. Suomalaisella matkatoimistolla on yli viidentoista vuoden kokemus kaukomatkojen järjestämisestä.
-> matkatoimiston etusivulla on liikaa informaatiota; siellä annetaan yksityiskohtaista tietoa räätälöidyistä matkoista, kuten Inkapolun vaellusmatkasta ja Vietnamin kiertomatkasta
-> etusivulla ei ole OSTA-linkkiä, mutta sieltä löytyy MATKATARJOUS-linkki
-> etusivulla on hyviä kuvia kohteista
-> sivun alareunasta löytyy valikoima kaikista Aventuran matkoista kohdemaittain; se helpottaa asiakasta löytämään juuri hänen etsimänsä kohdemaan




Matkatoimisto Monica Tours on haminalainen matkatoimisto.
-> kohdassa YHTEYSTIEDOT voisi olla kuva matkatoimiston työntekijöistä ja YHTEYDENOTTO -lomake
-> monista kohteista on lyhyt esittely etusivulla, mutta samalla kohteista puuttuu linkki OSTA
-> joissakin kohteissa on linkki PYYDÄ TARJOUS
-> kaikista etusivun kohteista ei löydy hintaa
-> kohteista voisi olla houkuttelevia kuvia etusivulla, jotta sivulla kävijät innostuisivat ostamaan matkoja tai kysymään lisätietoa tulevista matkoista
-> etusivulle on yritetty mahduttaa liikaa pientä "sälää"





keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Etsi onnistunut internet-markkinointi keissi ja kerro, miksi kampanja on tehokas

Tehtävä 11

Helsingin Sanomien toimittaja Kaisa Viljasen mukaan Finnairin poro ja tähti -mainos oli itkettävän tehokas.

Helsingin Sanomien Kaisa Viljanen palaa jutussaan kymmenen vuotta taaksepäin ja muisteleee mainosanimaatiota, jossa poronvasa eksyy emästään. Samettisilmäinen vasa jolkottaa susi perässä kinosten keskellä, kunnes pikkuinen löytää takaisin laumansa luokse. Tähdet hohtavat taivaalla, jousimusiikki soi ja samalla sinivalkoinen kone laskeutuu turvallisesti kotimaan kamaralle. Viljasen mielestä mainos on loistava, sillä sen aiheuttama mielenliikutus ei unohdu.

Poro ja tähti -klassikko on vuodelta 2003. Mainos oli seuraavana vuonna London International Awards -kilpailun finaalissa. Finnair on käyttänyt mainosta monissa eri markkinointikanavissa monen vuoden ajan; televisiossa, lehdissä ja sosiaalisen median kanavissa. Vuonna 2007 mainosfilmin pystyi lähettämään kaverille osana onnistunutta Joulukalenteri -myyntikampanjaa.

Minun mielestäni mainosfilmistä lähtenyt markkinointiajatus on tehokas, koska siinä osataan vedota oikealla tavalla suomalaisten tunteisiin. Minulla on joka kerta tippa silmässä, kun näen mainoksen.
Mainoksessa on otettu hienolla tavalla huomioon tunteisiin vetoavat elementit; pieni poron vasa, kaunis luonto, upea musiikki, vaaran momentti ja loppujen lopuksi vasa löytää laumansa luokse Finnairin koneen laskeutuessa turvallisesti maan pinnalle.

Muistan aikoinaan 6-vuotiaan poikani, joka itki sydäntä särkevästi, kun hän joutui Finnairin sijasta lentämään yksin jollakin toisella lentoyhtiöllä. Hän oli aina lentänyt Finnairin koneella ja oli oppinut luottamaan lentoyhtiöön. Ymmärsin silloin, että pienestä lapsesta voi kasvaa maailman uskollisin kanta-asiakas. Näin on varmasti myös monen muun suomalaisen kohdalla, kun puhutaan sinivalkoisilla siivillä lentämisestä.

Kohderyhmä
vauvasta vaariin
Minun mielestäni kohderyhmä on tällä kertaa uskomattoman laaja eli kaikki suomalaiset vauvasta vaariin. Kampanjan tavoitteena oli saada suomalaiset lentämään jouluksi kotiin - oman perheen tai omien sukulaisten luokse.

Suurella yrityksellä on monia eri tapoja seurata kampanjan onnistumista. Tässä tilanteessa kampanjan seuranta ei ollut helppoa, koska mainosfilmiä käytettiin monella eri tavalla monen vuoden aikana. Onnistumista mitattiin varmasti myynnin kasvulla, mutta onnistumista mitattiin myös sosiaalisen median mittareilla. Uskon, että Finnair sai paljon positiivista julkisuutta ympäri maailmaa ko. mainosfilmillä.

Kampanjaa voisi jatkaa esimerkiksi sillä tavalla, että mainoksesta tehtäisiin virtuaalinen seikkailu tyyliin PELASTA PORO, jota jaettaisiin eri tavoin sosiaalisessa mediassa. Hienolle mainosfilmille voitaisiin tehdä myös jatko-osa.

Mainoksen takana on suomalainen animaatiostudio Anima Vitae. Sen erityisosaamista on hahmoanimaatio. Studion tuotantoa ovat esimerkiksi television animaatiosarjat Itsevaltiaat (2001-2008) ja Pasila (2007-2013). Se tunnetaan myös VR:n Kivimiehet -mainoksesta.

Ja sitten nessut esiin... esitys alkaa :)





Tulkitse opettajan blogista löytyvää raporttia ja tee blogipostaus kolmesta tärkeimmästä tilastolöydöksestä

Tehtävä 10


Tulkitsen elämäni ensimmäistä kertaa Google Analytics -raporttia eli tässä tehtävässä maalaisjärjen käyttö on sallittua. Onneksi olen jo tutustunut aiheeseen monien eri tehtävien kautta.

Tässä muutamia lukuja Google Analytics -raportista:
- organic search 2450, 90,98% uusia käyntejä
- direct search 370, 86,22% uusia käyntejä
- desktop 2656
- tablet 407
- mobile 15
- käynnin kesto 1:22 min
- uusia käyttäjiä 89,25%

Uusia käyntejä on viimeisen kuukauden aikana noin 90 prosenttia (2747) nettisivuilla kävijöistä eli organic search -toiminnon kautta on tullut sivuille 2450 kävijää. Minusta näyttää siltä, että yrityksen hakukoneoptimointi on tämän suhteen aika hyvässä kunnossa.

Nettisivuilla kävijät ovat antaneet vain kuusi kertaa meilikontaktinsa viimeisen kuukauden aikana eli yrityksen pitäisi miettiä, miten potentiaaliset asiakkaat koukutetaan useammin antamaan yhteystietonsa yrityksen käyttöön.

Nettisivuilla kävijät voidaan houkutella mukaan virtuaaliseen seikkailuun, missä sosiaalisessa mediassa olevat ystävät pyydetään seikkailuun mukaan sähköpostin välityksellä. Samalla kävijä luovuttaa yrityksen käyttöön omansa ja kolmen parhaimman ystävänsä meiliosoitteet. Nettisivuille voidaan laittaa myös arvonta, missä mahdolliset asiakkaat antavat yhteystietonsa yritykselle.


Yrityksen nettisivuja on käytetty mobiililla vain 15 kertaa eli sivujen mobiilitoimivuudessa täytyy olla toivomisen varaa. Yrityksen on tarkastettava, että sen omat nettisivut toimivat tehokkaasti eri käyttöliittymissä, mobiililaitteissa ja eri selaimissa.

tiistai 6. lokakuuta 2015

Kirjoita blogiartikkeli huonoiten tuntemastasi internet-markkinoinnin työkalusta; selitän 6-vuotiaalle, mitä hakukoneoptimointi tarkoittaa

Tehtävä 9

Sinullekin tuttu Google on kuin suuri tietosanakirja. Google on sellainen hakukone netissä, että siihen kirjoittamalla löytyy lisätietoa kaiken maailman asioista maan ja taivaan välillä. Googleen voi kirjoittaa esimerkiksi yksittäisiä sanoja, kuten kissa tai koira. Googleen voi kirjoittaa myös pidempiä hakusanoja, kuten laskettelurinne Kuusamossa, helsinkiläinen jalkapallojoukkue tai Suomen hallitus.

Sen jälkeen Google antaa hakuun sopivia vaihtoehtoja internetistä. Sinä voit klikata sieltä sellaisen vaihtoehdon auki, mikä kiinnostaa sinua eniten ja vastaa parhaiten ajattelemaasi hakusanaa. Samalla voit kiinnittää huomiota linkin mainostekstin houkuttelevuuteen - toinen linkki voi olla paljon innostavampi kuin toinen.

Leikitään, että klikkaat netistä auki verkkosivun www.ruka.fi. Millaisiin asioihin kiinnität etusivulla ensimmäisenä huomiota? Uskon, että katselet mielelläsi värikkäitä valokuvia, missä on vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Katselet mielelläsi myös huippulautailijoiden tekemiä videoklippejä, koska tykkäät lautailusta. Näin vietät Rukan nettisivuilla enemmän aikaa kuin tavanomainen kävijä.
Jaat mielelläsi hyviä videoita myös ystävillesi sosiaalisessa mediassa.

Hakukoneoptimoinnin avulla yritys nostaa omat nettisivunsa kymmenen ensimmäisen ehdokkaan joukkoon internetissä. Ensimmäisten joukkoon pääseminen edellyttää esimerkiksi sitä, että yritys on löytänyt itselleen sopivimmat hakusanat netin ihmeellisessä maailmassa, joita suurin osa hakijoista käyttää hakiessaan lisätietoa Rukan palveluista.


Valitse jokin www-sivu ja esittele viisi konkreettista keinoa parantaa sivun konversiota.

Tehtävä 7

Valitsin www-sivuksi etusivun puijonrinteet.com

Viisi konkreettista keinoa sivujen konversion parantamiseksi:

Sivulle pitäisi lisätä arvio siitä, milloin seuraava kausi alkaa ja mitä uutta on luvassa. Nyt sivulla kerrotaan, että viime kausi on päättynyt.
Sivulla pitäisi olla houkuttelevampia valokuvia, missä on iloisia ihmisiä, toimintaa ja hyvää ruokaa. Sivulla pitäisi olla myös kohderyhmille sopivia videolinkkejä, jotka innostavat odottamaan talven riemuja. Näin ihmiset viettävät sivulla pidemmän aikaa. Nyt sivulla on lähinnä "tyhjiä" maisemakuvia rinteistä.
Sivulla pitäisi olla linkki, mistä vakiokävijät pääsevät ostamaan kausikortin aikaisen varaajan edulla.
Sivulla mainostetaan lasketteluelämystä yrityksille. Lue lisää -kohdasta pääsee lisätietoihin ja sieltä löytyy myös yhteyshenkilön tiedot. Tässä kohtaa pitäisi olla automaattisesti yhteyshenkilölle menevä yhteydenottolomake sekä varauslinkki.
Sivulla mainostetaan synttäreitä Antikkalassa. Sivulta pitäisi löytyä yhteydenottolomake ja varauslinkki.
Sivulla mainostetaan välinemyyntiä. Sivulta pitäisi olla suora linkki, mistä pääsee katsomaan/ostamaan myytävänä olevia välineitä.



Valitse jokin www-sivu ja tee blogikirjoitus, missä esittelet 10 konkreettista keinoa parantaa sivun hakukoneoptimointia valitulla avainsanalla

Tehtävä 6

Valitsin nettisivuksi puijonrinteet.com/antikkala ja
valitsin hakusanaksi TALVILIIKUNTAA LAPSIPERHEILLE


Nettisivun hakukoneoptimointia parannetaan esimerkiksi seuraavilla toimenpiteillä:

Hakusana lisätään sivun ingressiin.
Hakusana lisätään sivun URL-osoitteeseen.
Hakusana lisätään google-hausta löytyvään title-elementtiin.
Sivulle valitaan keskeisimmät hakusanat; niitä ei saa olla liian monta, koska muuten hakukone ei tiedä, mitkä niistä ovat tärkeimpiä.
Nettisivun leipäteksti muokataan omin sanoin yksilöllisen houkuttelevaksi; siinä käytetään aikaisemmin valittuja, keskeisimpiä hakusanoja. Nyt leipätekstissä puhutaan hiihtolatuverkoston lisäksi yleisesti talvisista harrastuksista, kahviosta ja maksutavoista.
Google.fi hakukoneesta löytyvän nettisivun puijonrinteet.com alla olevaan tekstiin lisätään houkuttelevuutta, jotta tiedon hakija innostuisi klikkaamaan kyseisille nettisivuille; tekstissä käytetään myös keskeisimpiä hakusanoja. Nyt tekstissä puhutaan vain kahvion herkuista.
Antikkalan rinnettä käsittelevälle nettisivulle linkitetään aihetta käsitteleviä blogikirjoituksia ja erilaisia videoklippejä oikeille kohderyhmille; näin kasvatetaan sivulla vietettyä aikaa ja sivustosta saattaa tulla arvostetumpi Googlen silmissä.
Ennen hiihtolomaa arvotaan ilmaisia hissilippuja sosiaalisen median kanavissa; arvontaan osallistuu sivua tykkäämällä ja jakamalla sen sisällön ystävilleen. 
Sosiaalisen median kanavissa voi osallistua virtuaaliseen pujottelukilpailuun yrityksen omilla sivuilla; parhaimmat palkitaan kausikortilla.
Yrityksen nettisivun on toimittava hyvin myös mobiilissa; oleellinen tieto on helposti luettavissa heti ensimmäisellä sivulla niin, että sitä ei tarvitse skrollata alaspäin.




maanantai 5. lokakuuta 2015

Tutustu SOSTAC-malliin ja kirjoita blogikirjoitus markkinointisuunnitelman laatimisesta ennen ja jälkeen internetin


Tehtävä 4

Perinteisen markkinointisuunnitelman toteuttamiseen upposi eri tavalla rahaa ennen internetin aikakautta; Hesarin etusivun mainos maksoi mansikoita puhumattakaan tv-mainoksesta kuumimpaan katseluaikaan.

Digitaalisen vallankumouksen myötä monet yritykset ovat innostuneet kustannustehokkaista vaihtoehdoista; yksi kirjoittaa yritysblogia ja toinen tekee sisältömarkkinointia omilla nettisivuillaan.

Sostac-mallissa määritellään, missä markkinatilanteessa yritys painii tällä hetkellä. Sen jälkeen päätetään, mihin suuntaan yritys on menossa ja valitaan digitaalisen markkinoinnin keinot yhteisen päämäärän saavuttamiseksi.

Otetaan esimerkkinä vaikka helsinkiläinen hotelli Hylje, mikä toimii pienenä hotellina kovassa kilpailussa suurien ketjuhotellien rinnalla. Hotellin markkinoinnissa mietitään kuumeisesti, miten pieni hotelli voisi erottautua positiivisella tavalla suuresta massasta. Hotelli hahmottaa itselleen tyypillisimmät asiakkaat ja valitsee omalle kohderyhmälleen sopivat digitaalisen markkinoinnin kanavat.

Asiakaspalvelun, myynnin ja markkinoinnin yhteistyö toimii hyvin pienessä hotellissa, koska asiakaspalvelussa työskentelevillä ihmisillä on paljon asiakkaisiin liittyvää tietoa, mitä markkinoinnissa tarvitaan. Asiakaspalvelussa työskentelevä Liisa opiskelee sähköistä liiketoimintaa ja hänellä on aina loistavia ideoita markkinoinnin suhteen.

Aikaisemmin perinteinen markkinointi keskittyi lehti- ja radiomainoksiin, tv-mainontaan ja ulkomainontaan. Digitaalisen markkinoinnin myötä on huomattu, että sen etuna on kustannustehokkuus perinteisiin keinoihin verrattuna. Myös mainonta on menettänyt uskottavuuttaan mediakentän muuttumisen myötä.

Yhdelle yritykselle sopivien markkinointikanavien valinta on nykyään haasteellista digitaalisessa maailmassa, koska tarjonta tuntuu loputtomalta; esimerkiksi pienen lappilaisen matkailuyrityksen on löydettävä itselleen (kustannus)tehokkaat markkinointikanavat, koska ei ole järkeä olla kaikissa mukana. Yrityksen edustajien on asetuttava heidän omien asiakkaidensa asemaan ja mietittävä, miten heidät parhaiten tavoittaa internetissä.

Blogipostaus liidimarkkinoinnin eri osa-alueista eli tarina ruoanlaittoon hurahtavasta Pekasta


Tehtävä 3

Potentiaalinen asiakas bongataan tulevaisuudessa mukana kannettavan mobiilin avulla. Kartanonkosken ja Tammiston läheisyydessä pyörivä asiakas paikallistetaan ja Tammiston Mini-Market lähettää hänelle mobiiliin viestin.
  
Naisen viehkeä ääni mobiilista houkuttelee hänet avaamaan viestin ja tilaamaan yhdellä hipaisulla viikonlopun tarjoukset ja alennuskupongin, mikä on voimassa vain kaksi tuntia. Ostosten lomassa tarjotaan myös ilmaiset kahvit.

Perheen isä Pekka on ihan fiiliksissä, sillä samalla hän saa idean viikonlopun ruokalistasta. Samalla isukki vahvistaa kaupalle sähköpostiosoitteensa, koska hän haluaa saada vinkkiä karitsan kareen valmistamisesta.

Jatkossa Tammiston Mini-Market koukuttaa asiakkaat käymään heidän nettisivuillaan henkilökohtaisella asiakaspalvelulla. Naapurin Miina on kiinnostunut luomuruoasta ja kaupan chatissa annetaan hänelle yksityiskohtaista tietoa lähiseudun luomutuottajista. Pekka on valmistelemassa vaimolleen yllätysillallista hääpäivän kunniaksi ja ruokalista suunnitellaan yhdessä asiakaspalvelusta tutuksi tulleen Sarin kanssa.

Mini-Marketin henkilökohtainen asiakaspalvelu on tehnyt Pekkaan suuren vaikutuksen. Samalla hän on oppinut tuntemaan kaupan asiakaspalvelussa toimivan Sarin, joka on auttanut Pekkaa tilanteessa kuin tilanteessa. Sarista on tullut Pekan luottohenkilö ruokaostosten suhteen.

Pekka on ihan koukussa kotinsa lähistöllä sijaitsevaan ruokakauppaan. Hän kehuu auliisti monipuolista liha- ja kalatiskiä sosiaalisen median kanavissa. Samalla hän suitsuttaa hienoa asiakaspalvelua. Pekan kiireinen vaimo Marja on tyytyväinen miehensä ruoanlaittoon liittyvästä innostuksesta; myös perheen teini-ikäiset tyttäret ovat innostuneet ruoanlaitosta yhdessä isänsä kanssa.

Referaatti artikkelista brändimarkkinointi murroksessa: virtuaalisten kuluttajayhteisöjen aikakausi

Tehtävä 2






Artikkelin kirjoittanut Janne Pajuniemi.


Yritykset ovat menettämässä brändiensä hallintaa digitaalisessa vallankumouksessa. Internetissä ja tietyn brändin ympärillä toimivat virtuaaliyhteisöt pakottavat yrityksiä muuttamaan markkinointitoimenpiteitään.


Tutkijoiden mukaan netissä toimivat yhteisöt ovat tulevaisuudessa monien yritysten keskeinen perusta. Kuluttajien brändiyhteisökäyttäytymisen ymmärtäminen on yksi menestystekijöistä digitaalisella aikakaudella. Yritykset voivat käyttää yhteisöjä datakaivoksina ja oppia lisää asiakkaistaan, tuotteistaan ja kilpailijoistaan. 

Yritysten olisi ensin ymmärrettävä brändikeskusteluun liittyvää dynamiikkaa ja käytettävä tätä tietämystä päästäkseen suoraan vuorovaikutukseen asiakkaidensa kanssa. Kuluttajien välillä tapahtuva viestintä on yrityksen näkökulmasta kustannustehokas tapa luoda luottamusta ja ostoärsykkeitä markkinoilla.


Yritykset ovat aikaisemmin hallinneet markkinointiviestinnän kenttää, koska kuluttajilla ei ole ollut välineitä globaalilla tasolla toimivaan ajatustenvaihtoon. Virtuaaliyhteisöt sallivat ajasta ja paikasta riippumattoman vuorovaikutuksen yksilöiden välillä.



Tuotekehitys
kuluttajien tarpeista

Kulutuskeskeiset yhteisöt toimivat monen ihmisen virtuaalisena vertaisryhmänä, mistä haetaan neuvoja oikeiden ostopäätösten tekemiseksi. Brändiuskollisuus liittyy virtuaalisen vuorovaikutuksen lisäksi yhteisön jäsenten välisten sosiaalisten suhteiden muodostumiseen.

Asiantuntijoiden mukaan todellinen kilpailuetu markkinoilla saavutetaan vasta sitten, kun tuotekehitys johdetaan kuluttajien tarpeista. Internet on kuin kustannustehokas kaivos tiedon louhimista varten; sieltä löytyy chatit, keskustelupalstat, blogit ja erilaiset foorumit.


Kuluttajien välinen tiedonvaihto vaikuttaa yrityksen tuotteiden koettuun arvoon ja asiakasuskollisuuteen; suuri osa koetusta arvosta voidaan saada keskusteluista internetin yhteisöissä, joissa kokeneemmat käyttäjät opastavat noviiseja. Tavanomaiset brändäämiseen liittyvät toimenpiteet ovat menettäneet suuren osan tehostaan, koska kuluttajalähtöinen tiedon runsaus koetaan luotettavammaksi internetissä.