sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Filtteröi ja valitse ohjelmisto sivuilta capterra.com

Tehtävä 5


a) on line booking -ohjelmisto
b) POS-ohjelmisto
c) CRM-ohjelmisto

-> kahden vaihtoehdon tarkastelu riittää, jos löydät vaihtoehdot a+b, b+c tai a+b+c
-> valitse ohjelma 1-49 henkilön yritykselle

- esittele ohjelma
- mitä ohjelma maksaa?
- millaisille yrityksille ja mihin prosesseihin ohjelmisto on tarkoitettu?


Zendesk (on line booking ja CRM)
Zendesk on pilvipalvelussa toimiva asiakaspalveluohjelmisto. Ohjelmistoa käyttää yli 40 000 yritystä (esimerkiksi Disney), jotka haluavat alentaa tukikustannuksiaan, nostaa tuottavuuttaan ja lisätä asiakastyytyväisyyttään.

Ohjelmisto on tarkoitettu isommille matkailuyrityksille, joilla on oma kanta-asiakasohjelma. Ohjelmistoa tarvitaan esimerkiksi tarvittavan tiedon filtteröintiin määrättyä markkinointikampanjaa ajatellen.

Ohjelmisto antaa apua muun muassa
- asiakaspalvelusta saatavan tiedon analysointiin
- asiakastuen seurantaan
- sähköpostien vastaamisen ohjaamiseen
- erilaisen asiakastiedon hallintaan

Ohjelmiston aloitushinta on 1 dollari/käyttäjä/kuukaudessa. Online -asiakastuki toimii 24/7.


Bang (POS)
Bang POS on mobiiliystävällinen ohjelmisto, mikä auttaa muun muassa varaston hallinnassa, ajanvarauksessa ja raportoinnissa. Siitä löytyy myös markkinointiin liittyviä työkaluja. Lisäominaisuuksia on toistuva laskutus, online-varaukset ja kanta-asiakasohjelma.

Ohjelmisto soveltuu hyvin erilaisten verkkokauppojen käyttöön. Sen aloitushinta on 29 dollaria kuukaudessa. Ohjelmisto toimii mobiilissa ja netissä.

Monipuolinen ohjelmisto auttaa muun muassa
- viivakoodiskannaamisessa
- komission hallinnassa
- asiakastilien profiloinnissa
- alennusmyyntien hallinnassa
- lahjakorttien hallinnassa
- varaston hallinnassa
- hinnoittelun hallinnassa
- palautusten seurannassa





Pohdi sähköisen asiakaspalvelun muotoja, rooleja ja merkitystä asiakkaan eri matkavaiheissa sekä ostoprosessissa

Tehtävä 4


Faralong mullistamaa ryhmämatkojen hinnoittelun

Matkailun lisäarvon tuottaminen voi olla vaikka opastettujen kiertomatkojen markkinoiden mullistaminen uudentyyppisellä varauspalvelulla ja hinnoittelumallilla. Faralongin konsepti vie matkailijat maailman tunnetuimpiin seikkailumatkakohteisiin ilman matkatoimiston perinteistä ansaintamallia.

Faralong on kerännyt miltei puolen miljoonan euron rahoituksen sijoitusyhtiöiltä ja kansainvälisiltä matkailualan vaikuttajilta. – Meidän ideamme on loistavan yksinkertainen eli mitä enemmän ihmisiä liittyy mukaan matkalle sitä vähemmän jokainen ihminen maksaa matkastaan, sanoo Kalle Viira, joka on toinen yhtiön perustajista.

Aurinkomatkojen entinen toimitusjohtaja, Faralongin hallituksen jäsen Tuomo Meretniemi näkee valtavaa potentiaalia uudessa hinnoittelussa.

"Matkailun digitalisaatio on edennyt pitkälle. Vaikka lennot ja hotellit varataan jo pääsääntöisesti täysin automatisoidusti verkossa, ryhmä- ja kiertomatkojen varaukseen sisältyy paljon manuaalista työtä. Faralong muuttaa tämän, ja onnistuessaan siitä voi tulla ryhmämatkojen Booking.com", hän ennustaa. (Rantapallo, 7.4.2015.)

Jokaisen matkailuyrityksen pitäisi käydä läpi omien asiakkaidensa polku asiakaspalveluun liittyen. Matkailun lisäarvon tuottaminen on mahdollista kaikissa matkakaaren eri vaiheissa. Tässä muutamia ajatuksiani ostoprosessiin ja matkan eri vaiheisiin liittyen:



Lisäarvon tuottaminen ennen matkan alkua
Asiakkaalle lähetetään yskityiskohtaista kohdetietoutta.
Asiakkaalle kerrotaan tarkasti, mikä on matkalle lähevän matkanjohtajan rooli ja tehtävät matkan aikana.
Matkanjohtajan live-chatti ennen matkan alkua.
On line -chatti yrityksen verkkosivuilla, jos asiakas tarvitsee apua varauksen tekemisessä; asiakkaalle annetaan nopeasti ostopäätöstä vahvistavaa lisätietoa.
Asiakaspalvelua myös sähköpostilla ja puhelimitse.
Asiakkaalle paketoitava varauksen alkuvaiheessa ruokailuun tai vapaa-aikaan liittyviä vaihtoehtoja eli pyritään siihen, että asiakas tarttuu monipuoliseen matkapakettiin heti varauksen alussa; ennen varauksen vahvistamista tarjotaan asiakkaalle paketin pienempiä osasia halvempina kokonaisuuksina.


Lisäarvon tuottaminen matkan aikana
Matkatoimiston kerrottava asiakkaalle, mihin otetaan yhteyttä 24/7, jos tulee ongelmia matkan aikana; näin luodaan turvallisuuden tunnetta etenkin iäkkäämmille matkustajille.
Ongelmatilanteissa saatava apua suomen kielellä 24/7.         
Mobiilimarkkinointia esimerkiksi päivän aktiviteeteista ja yllätystarjouksia retkistä; näin asiakkaat koukutetaan seuraamaan yrityksen mobiilisivuja päivittäin.
Opas, matkanjohtaja tai asiakaspalvelu chatissa 1-2 kertaa viikossa.
Asiakaspalaute chatissa määrättynä päivänä matkan aikana; pyritään korjaamaan esimerkiksi palveluun liittyviä puutteita jo matkan aikana (määrättyjen asioiden korjaaminen voi olla jälkikäteen kalliimpaa kuin matkan aikana).
Asiakkaat voivat etsiä itselleen seuraa matkailuyritysten some-sivujen kautta.

Lisäarvon tuottaminen matkan jälkeen
Henkilökohtainen yhteydenotto asiakkaaseen, jos hän on jostakin syystä hyvin pettynyt matkaansa… asiakkaalle välittyy aito välittämisen tunne J







Omaa pohdintaa matkailun, elämystuotannon ja vapaa-ajan kuluttajaverkkokaupasta

Tehtävä 3


Miksi suomalaiset yritykset eivät uskalla panostaa verkkokauppaan, vaikka se kasvaa 20 prosentin vuosivauhtia Suomessa? Kivijalkakaupat on sidottu yhteen paikkaan, mutta verkkokauppa toimii globaalissa maailmassa. Kilpailu on kovaa ja siellä on pystyttävä erottautumaan muista kilpailijoista.


Onhan se iso maalima aivan liian pelottava monessa mielessä pienelle yrittäjälle. Asiakaspalvelu pitäisi pyöriä 24/7. Voi herran jestas… miten minä pienen mökkikylän yrittäjänä pystyn olemaan monessa paikassa yhtä aikaa? Ja minun pittäisi puhua niiin monilla kielillä; englanti taipuisi vielä, mutta pittääkö minun opetella venäjän lisäksi mandariinin kiinaa. Ja miten se maksaminen sitten onnistuupi? Tulleeko se raha koskaan perille vai jääkö se pyörimään sinne bittiavaruuteen?

Uusi teknologia mahdollistaa huomattavia kustannussäästöjä matkailuyritysten kaupankäynnin arvoketjun eri vaiheissa; netissä tarjoukset, tilaukset, maksut ja sopimukset kulkevat suojatussa muodossa eri osapuolten välillä.

Netti on muuttanut matkailuyritysten kaupankäynnin arvoketjua sillä tavalla, että kivijalassa olevat matkatoimistot ja lentoyhtiöiden omat toimistot ovat miltei hävinneet Helsingin katukuvasta. Verkkokaupan pitäisi toimia kaikilla 24/7 moitteettomasti, mutta asiakkaat joutuvat liian usein ottamaan yhteyttä matkailuyrityksen asiakaspalveluun.

Nettikaupassa on suuri vastuu siitä, että myydään juuri sellaisia tuotteita tai palveluja, mitä netissä mainostetaan; nettisivuja on päivitettävä aktiivisesti ja resurssit sivujen päivittämiseen on oltava kunnossa. Nettikaupan omistajan on panostettava sivujen sisältöön ja toimivuuteen.

Asiakaspalvelun rooli
korostuu netissä

24/7 avoinna oleva verkkokauppa asettaa monia haasteita asiakaspalvelulle. Voiko face-to-face asiakaspalvelun korvata chatissa tai Skypessä? Minun mielestäni se on mahdollista, mutta vieläkin on sellaisia asiakkaita, jotka arvostavat tiskin takaa tulevaa palvelua varsinkin sellaisissa tilanteissa, kun ostetaan tavallista kalliimpia matkoja.

Markkinointi, myynti, asiakaspalvelu ja jakelukanavat toimivat päivittäin muuttuvassa sähköisessä maailmassa. Suurena haasteena on, että menestyvien yritysten pitäisi olla periaatteessa hereillä 24/7. Markkinointipäällikön pitäisi pystyä ennustamaan kilpailijan tulevat kampanjat ja reagoitava siihen saman tien sekä jakelukanavien johtaminen vaatii herkeämätöntä valppautta.

Aikaisemmin matkatoimiston tiskiltä matkansa ostanut asiakas on haastavassa asemassa sähköisessä maailmassa; matkan etsiminen ja sopivan hinnan löytäminen on haastavaa netissä. Ostoprosessin pitää mielestäni toimia niin jouhevasti, että asiakas palaa uudelleen verkkokaupan asiakkaaksi.

Asiakas pitäisi myös yllättää positiivisesti ostotapahtuman jälkeen; hänelle voidaan antaa verkkokaupan suosittelusta ystävilleen alennusta seuraavasta ostoksesta tai hänelle lähetetään yllätyslahja ensimmäisen tilauksen yhteydessä.

Matkailun tuotantoverkostoa voidaan tehostaa monella tavalla sähköistämällä verkoston liiketoimintaprosesseja. Hakukoneoptimoitu verkkokauppa on avainasemassa, mutta toiset yritykset valitsevat sähköisiä välikäsiä jakelukanavikseen, kuten booking.com tai hotels.com.

Markkinointikampanjoista saatavat sähköiset raportit ovat kullan arvoisia yritysten tulevaisuuden kannalta. Yritysten olisi löydettävä juuri heidän omiin tarpeisiin sopiva sähköinen asiakkuudenhallintajärjestelmä; näin yritykseltä vapautuu kalliita resursseja esimerkiksi tärkeään myyntityöhön.

Globaalien jakelujärjestelmien (distribution systems) kautta myydään esimerkiksi lentolippuja ja erilaisia pakettimatkoja maailmanlaajuisesti. Matkailuyrityksen kannalta on tärkeää, että globaalit järjestelmät toimivat reaaliaikaisesti; varaustietojen pitäisi lähteä yhdellä napin painalluksella kaikille toimijoille/alihankkijoille ja varaus on vahvistettava saman tien asiakkaalle.

Jakelujärjestelmien kannalta on tärkeää sopia, kenen vastuulla on eri järjestelmissä olevien tietojen/palveluiden päivittäminen. Pienemmässä matkailuyrityksessä on mietittävä tarkkaan etukäteen, mihin työntekijöiden omat resurssit riittävät vai pitääkö ostaa palveluita yrityksen ulkopuolelta. Matkailuyrityksen kannalta on tärkeää, että valituilla jakelukanavilla on toimiva help desk 24/7.


Asiakkaiden kokonaisvaltainen
ymmärtäminen elintärkeää

Asiakkuusindeksi-tutkimuksen mukaan asiakkaiden käyttäytymisen kokonaisvaltainen ymmärtäminen on elintärkeää yrityksille. Yritysten pitäisi seurata parhaita käytäntöjä omalta toimialaltaan.

-          Pitää juosta tosi kovaa asiakkaiden perässä, koska digikulman takaa voi tulla joku, joka vie heidät. Parhaat uittavat jo verkkopalveluun kyläkauppiaan älyä ja empatiaa, sanoo Asiakkuusmarkkinointiliiton toimitusjohtaja Jari Perko, jonka mukaan suosittelu, asioinnin helppous ja hyvä asiakaskokemus kasvattavat vahvasti ostoaikomusta. (Pantzar 3.11.2015.)

Perko painottaa, että ytimessä on se, kuinka helpottaa kuluttajan arkea, tehdä sujuvia ja mutkattomia palveluita. Tämä tarkoittaa yritykselle yhä tarkempaa ja nopeampaa markkinan ja kilpailijoiden seurantaa sekä asiakasymmärryksen jatkuvaa päivitystä. (Pantzar 3.11.2015.)


-          Suosittelun kautta tulevat asiakkaat ovat kannattavimpia, he säilyvät asiakkaina pidempään ja suosittelevat enemmän yritystä eteenpäin kuin muuta kautta tulleet, hän jatkaa.

Asiakkuusindeksin ensimmäisen sijan nappasi tänä vuonna lyhennysvapaita markkinoinut Osuuspankki. Toiselle sijalle tuli Lidl ja neljännen sijan nappasi VR:lle haastajaksi noussut skottilainen linja-autoyhtiö Onnibus. (Pantzar 3.11.2015)



Matkailyritysten keskinäinen kilpailu on netin myötä kiivastunut; Onnibussin ja VR:n välisessä kilpailutilanteessa on mielenkiintoista seurata, miten loppupelissä käy. Ajan hermolla pysyminen vaatii jatkuvaa valppautta. Uskon vahvasti, että ns. kyläkauppiaan äly ja empatia ovat vahvoja kilpailuvaltteja netin asiakaspalvelussa.


Lähteet

Pantzar, M. 3.11.2015. Onnibus ajoi VR:n yli – asiakaskokemukseen panostavat yritykset valtaavat markkinat. Luettavissa: http://yle.fi/uutiset/onnibus_ajoi_vrn_yli__asiakaskokemukseen_panostavat_yritykset_valtaavat_markkinat/8419240. Luettu: 1.11.2015.


Mitä jakelukanavia suosittelet seuraaville yrityksille?




Tehtävä 2


eskelisen.fi

Eskelisen Lapin Linjat ajaa reittiliikennettä, tilausliikennettä ja lentokenttäkuljetuksia Lapin matkailukeskuksiin. Suurimpia kilpailijoita on Onnibussin lisäksi Tunturilinjat ja Goldline. Eskelisen Lapin Linjat pitäisi perustaa oma nettikauppa (etusivulle linkki OSTA), koska Tunturilinjojen sivuilta pystyy ostamaan bussilippuja. Nyt yrityksen etusivulla on hieman huomaamaton linkki myynti www.matkahuolto.fi. Yhteistyötä valtakunnallisen Matkahuollon kanssa kannattaa jatkaa oman nettikaupan jälkeenkin.



Edullisiin hintoihin liittyvää markkinointia pitäisi esitellä laajemmin yrityksen etusivulla. Selattavasta aikataulusta pitäisi tehdä nettikauppaan linkittyvä sähköinen aikataulu. Yrityksen hakukoneoptimointi näyttää olevan kunnossa.

Linja-autot kulkevat Lapin läänin lisäksi Jäämerelle muun muassa Nordkappiin, Tromssaan ja Vesisaareen. Eskelisen Lapin Linjat ajavat myös Helsingistä Rovaniemen kautta Lapin matkailukeskuksiin. Bussiyhtiö voisi tuoda etusivullaan paremmin esille Pohjois-Norjaan ulottuvia reittejään ja linkittää lisätietoja asiakkailleen. Eskelisen Lapin Linjat voisi neuvotella myös norjalaisten yhteistyökumppanien kanssa bussimatkojen ja majoituksen paketoinnista… valmiita paketteja voisi myydä omassa nettikaupassa.

Bussiyhtiön pitäisi tuoda nettisivuillaan esille myös matkustusmukavuuteen liittyviä asioita, koska huhujen mukaan Onnibus aloittaa liikennöinnin Helsingistä Lapin hiihtokeskuksiin uusilla busseilla, joissa on makuupaikat.

Eskelisen Lapin Linjat voisi tehdä markkinointiin liittyvää yhteistyötä lappilaisten matkailukeskusten kanssa; Levin ja Saariselän sivuille voisi paketoida matkoja, missä on bussikuljetus ja majoitus valmiina. Nyt hiihtokeskusten sivuilla on vain maininta, että Eskelisen Linjojen busseilla pääsee laskettelemaan.

Hiihtokeskusten kautta Eskelisen Linjat voisi tehdä yhteistyötä myös eurooppalaisten matkanjärjestäjien kanssa; bussimatka olisi suoraan paketoituna matkan hintaan, jos asiakkaat lentävät Rovaniemelle ja haluavat sieltä jatkaa matkaansa vaikka Leville.

Bussiyhtiö on aika mukavasti esillä sosiaalisen median eri kanavissa, mutta valitettavasti liian perinteisellä tyylillä. Esimerkiksi Facebookissa on vanhanaikaisia kuvia ja markkinointia perinteiseen tyyliin. Sosiaalisen median markkinointia voisi elävöittää esimerksiksi blogikirjoituksilla sekä uusilla kuvilla ja videoilla.


pellonhovi.fi


Perhehotelli Pellonhovi tarjoaa majoitus- ja ravintolatoimintaa Tornionlaaksossa. Hotellissa on 80 huonetta. Kolmessa huoneessa on oma sauna. Asiakkaiden käytössä on uima-allas. Iltasauna ja aamiainen sisältyvät hotellihuoneen hintaan.

Ravintolassa tarjoillaan päivittäin lounasta noutopöydästä. Iltaisin ravintolasta saa a la carte –annoksia. Baari on auki päivittäin ja yökerho viikonloppuisin. Elävää musiikkia on tarjolla kerran kuukaudessa.

Talviurheilun ystäville löytyy hiihtolatuja, kaksi hiihtokeskusta ja moottorikelkkareittejä. Kesäisin Tornionjoki kutsuu matkailijoita kalastamaan ja retkeilemään. 

Yrityksen etusivulla on miltei näkymätön linkki Varaa huone! Siitä asiakas pääsee varaamaan huoneen Booking.com -sivuston kautta. Linkistä on tehtävä näkyvämpi tyyliin Booking.com -sivujen varausvalikko päivämääristä näkyy heti yrityksen etusivulla… muuten voi käydä niin, että potentiaaliset asiakkaat eivät huomaa varausmahdollisuutta.

Uskon, että Pellonhovi on laskenut etukäteen, että varausmahdollisuus  Booking.com -sivustojen kautta on yritykselle kannattavampaa kuin oman nettikaupan perustaminen.

Travel Pello -sivustolta löytyy paljon paikallisia kilpailijoita Pellonhoville. Hotellin pitäisi pikaisesti uudistaa nettisivunsa niin, että se erottuisi selkeästi kilpailijoistaan. Myös Travel Pello -sivustolla olevaa mainostekstiä ja valokuvia pitäisi muuttaa pikaisesti markkinointihenkisempään suuntaan.

Pellonhovilla on oma profiili Facebookissa; sieltä löytyy lähinnä lounaslistoja ja tietoa ravintolan esiintyjistä. Facebookin profiilia pitäisi hyödyntää markkinoinnissa monipuolisemmin esimerkiksi houkuttelevilla tarjouksilla ja valokuvilla.

Tripadvisorissa oleva profiilin päivittäminen olisi hyvin tärkeää yritykselle, koska nyt se antaa sangen huonon kuvan hotellista. Profiilista löytyy hyvin huonoja ja muutama hieman parempi arvostelu Pellonhovista. Valokuvat eivät houkuttele asiakkaita millään tavalla yöpymään hotelliin.


lounatuuli.com


Hyvän tuulen majatalo Lounatuuli on Ylivieskassa. Majatalossa on 14 huonetta 1-4 hengelle. Sviittejä on kaksi. Yrityksen etusivulla ei ole nettikauppaa, mistä voisi varata huoneen. Hotelli-valikon alta löytyy tietoa, missä pyydetään huonevaraukset vain puhelimitse, ei sähköpostilla. 

Tämä ei ole valitettavasti millään tavalla nykyaikaa, vaan suoraan sanoen mahdollisen kaupan estämistä. Pienen yrityksen on mietittävä mahdollisen nettikaupan perustamista tai yhteistyösopimusta jonkun suuremman toimijan kanssa. Omat nettisivut on päivitettävä vastaamaan 2000-luvun vaatimuksia.

Majatalossa on toimivat kokoustilat 50 henkilölle. Takkakabinetissa toimiva kokoustila sijaitsee 20 hengen saunatilan yhteydessä. Kokouspaketit räätälöidään asiakkaan tarpeiden mukaan. Ravintolan tiloihin mahtuu 150 henkilöä ja juhlatila on 50 hengelle. Ulkoterassille mahtuu 40 henkilöä. Majatalossa toimii myös kaiken kattava juhlapalvelu.

Minusta näyttää siltä, että majoitus ei ole yrityksen ydintoimintaa, vaan juhlien järjestäminen ja pitopalvelu. Myös kokouspalvelut menevät majoituksen edelle.




Ylivieskassa ei ole paljon kilpailjoita majatalon kanssa, mutta yksi suurimmista kilpailjoista on Finlandia Hotelsin omistama hotelli Käenpesä. Hyvän tuulen majatalon pitäisi ottaa oppia Käenpesän houkuttelevista nettisivuista, kun puhutaan heidän omien sivujensa uudistamisesta.
- ainakin majoituksen varauslinkki pitää löytyä näyttävästi heti etusivulta
- sähköpostin lähetyslinkki etusivulle, kun varataan kokouspalveluja
- sähköpostin lähetyslinkki etusivulle, kun varataan juhlapalveluja
- majatalon etusivulle on tuotava hyvien kuvien lisäksi houkuttelevaa markkinointitekstiä
Majatalon pitäisi aktivoitua myös sosiaalisessa mediassa esimerkiksi tunnelmakuvilla erilaisista juhlatilaisuuksista. Sosiaalista mediaa voisi hyödyntää muun muassa tarinamarkkinoinnin avulla. Suosittelen heille ainakin Facebookiin ja Instagramiin liittymistä.


onnenperantalli.fi


Onnenperän talli sijaitsee Länsi-Suomessa, Salon Vaskiolla. Tallilla asuu noin 30 hevosta ja ponia. Tallin omistaja Riitta Kilpiö toimii pääasiallisesti ratsastustuntien pitäjänä. Tilalla pidetään ratsastustunteja, leirejä ja erilaisia kursseja.




Riitta pyytää nettisivuilla varaukset soittamalla, tekstiviestillä tai sähköpostilla. Oman nettikaupan perustaminen olisi hyvin perusteltua, koska pääasiallisena ratsastustuntien pitäjänä Riitan pitäisi olla 24/7 vastaamassa varauspyyntöihin ja vahvistamassa niitä. Kiireisen tallin omistajan pitäisi olla periaatteessa monessa paikassa yhtä aikaa.

Yksityisyrittäjän on pysähdyttävä rauhassa miettimään, miten tallivaraukset hoidetaan jouhevimmin tulevaisuudessa… uskon, että oman nettikaupan perustaminen on varmasti edullisin vaihtoehto, kun pohditaan asiaa pitkällä aikajänteellä.

Onnenperän nettisivuilla on hyvin paljon talliin ja ratsastukseen liittyvää yleistietoa. Nettisivuja pitäisi ns. freesata sillä tavalla, että tekstin määrää vähennetään ja muotoillaan paremmin luettavammaksi.

Sosiaalinen media toimii Facebookissa  hyvin Onnenperällä käyvien ratsastajien voimin. Myös Instagram ja Twitter on hyvin hoidossa aktiivisten nuorten toimesta. Uskon, että tämä käytäntö sopii tallin omistajalle oikein hyvin, koska hänellä ei ole yksinkertaisesti aikaa hoitaa kaikkia asioita.

Onnenperän talli näkyy hyvin valtakunnallisilla ratsastukseen liittyvillä nettisivuilla pinteli.net, hevostalli.net ja ratsastus.net.



se-action.com




SE-action yhdessä Porkkala Travelin ja Purnus Jokilaakson kanssa keskittyy ohjelmapalveluihin, kokousten ja juhlien järjestämiseen. Yritys vuokraa myös mökkejä ja järjestää melontaretkiä. Nettisivut ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Ohjelmapalveluyrityksen näkyvyys netissä on ihan hyvällä mallilla, mutta markkinoinnissa on pientä toivomisen varaa. Yrityksellä on hyvän näköiset ja toimivat nettisivut, mutta varaaminen tapahtuu puhelimen tai sähköpostin välityksellä. Oman nettikaupan puuttuminen saattaa olla tietoinen valinta, sillä ohjelmapalveluiden paketointi ei ole välttämättä helppoa nettikaupan kautta. Ehdottaisin oman nettikaupan perustamista ainakin mökkien vuokrausta ja melontaretkiä ajatellen.

Nettisivuilla on toiminnallisia ja innostavia valokuvia ihmisistä. Nettisivuilla voisi olla enemmän valokuvia yrityksen omasta kahvilasta, ohjelmapalveluiden aktiviteeteista ja erilaisista juhlista. Suosittelisin panostamista elävään kuvaan, sillä yrityksen esittelyvideo nettisivuilla ei ollut kovin innostava.

Yrityksellä on omat sivut Facebookissa ja Instagramissa. Facebookista löytyy paljon maisemakuvia ja yksi video aiheesta syyslomalle meloen. SE-actionin kannattaa panostaa jatkossa toiminnallisiin videoihin ja valokuviin sosiaalisessa mediassa.

Ohjelmapalveluyritys on aktiivisesti mukana Porkkalan seudun matkailusivuilla, kuten porkkala.net ja archipelagoroute.com. Yritys markkinoi aktiviteettejaan myös Långvikin sivuilla langvik.fi.









Kirjoita artikkeli verkkokaupan merkityksestä pk-yrityksille ja elinkeinoelämälle Suomessa

Tehtävä 4


Faralong mullistamaa ryhmämatkojen hinnoittelun

Matkailun lisäarvon tuottaminen voi olla vaikka opastettujen kiertomatkojen markkinoiden mullistaminen uudentyyppisellä varauspalvelulla ja hinnoittelumallilla. Faralongin konsepti vie matkailijat maailman tunnetuimpiin seikkailumatkakohteisiin ilman matkatoimiston perinteistä ansaintamallia.

Faralong on kerännyt miltei puolen miljoonan euron rahoituksen sijoitusyhtiöiltä ja kansainvälisiltä matkailualan vaikuttajilta. – Meidän ideamme on loistavan yksinkertainen eli mitä enemmän ihmisiä liittyy mukaan matkalle sitä vähemmän jokainen ihminen maksaa matkastaan, sanoo Kalle Viira, joka on toinen yhtiön perustajista.

Aurinkomatkojen entinen toimitusjohtaja, Faralongin hallituksen jäsen Tuomo Meretniemi näkee valtavaa potentiaalia uudessa hinnoittelussa.

"Matkailun digitalisaatio on edennyt pitkälle. Vaikka lennot ja hotellit varataan jo pääsääntöisesti täysin automatisoidusti verkossa, ryhmä- ja kiertomatkojen varaukseen sisältyy paljon manuaalista työtä. Faralong muuttaa tämän, ja onnistuessaan siitä voi tulla ryhmämatkojen Booking.com", hän ennustaa. (Rantapallo, 7.4.2015.)

Jokaisen matkailuyrityksen pitäisi käydä läpi omien asiakkaidensa polku asiakaspalveluun liittyen. Matkailun lisäarvon tuottaminen on mahdollista kaikissa matkakaaren eri vaiheissa. Tässä muutamia ajatuksiani ostoprosessiin ja matkan eri vaiheisiin liittyen:



Lisäarvon tuottaminen ennen matkan alkua
Asiakkaalle lähetetään yskityiskohtaista kohdetietoutta.
Asiakkaalle kerrotaan tarkasti, mikä on matkalle lähevän matkanjohtajan rooli ja tehtävät matkan aikana.
Matkanjohtajan live-chatti ennen matkan alkua.
On line -chatti yrityksen verkkosivuilla, jos asiakas tarvitsee apua varauksen tekemisessä; asiakkaalle annetaan nopeasti ostopäätöstä vahvistavaa lisätietoa.
Asiakaspalvelua myös sähköpostilla ja puhelimitse.
Asiakkaalle paketoitava varauksen alkuvaiheessa ruokailuun tai vapaa-aikaan liittyviä vaihtoehtoja eli pyritään siihen, että asiakas tarttuu monipuoliseen matkapakettiin heti varauksen alussa; ennen varauksen vahvistamista tarjotaan asiakkaalle paketin pienempiä osasia halvempina kokonaisuuksina.






Lisäarvon tuottaminen matkan aikana
Matkatoimiston kerrottava asiakkaalle, mihin otetaan yhteyttä 24/7, jos tulee ongelmia matkan aikana; näin luodaan turvallisuuden tunnetta etenkin iäkkäämmille matkustajille.       
Ongelmatilanteissa saatava apua suomen kielellä 24/7.         
Mobiilimarkkinointia esimerkiksi päivän aktiviteeteista ja yllätystarjouksia retkistä; näin asiakkaat koukutetaan seuraamaan yrityksen mobiilisivuja päivittäin.
Opas, matkanjohtaja tai asiakaspalvelu chatissa 1-2 kertaa viikossa.
Asiakaspalaute chatissa määrättynä päivänä matkan aikana; pyritään korjaamaan esimerkiksi palveluun liittyviä puutteita jo matkan aikana (määrättyjen asioiden korjaaminen voi olla jälkikäteen kalliimpaa kuin matkan aikana).
Asiakkaat voivat etsiä itselleen seuraa matkailuyritysten some-sivujen kautta.


 Lisäarvon tuottaminen matkan jälkeen
Henkilökohtainen yhteydenotto asiakkaaseen, jos hän on jostakin syystä hyvin pettynyt matkaansa… asiakkaalle välittyy aito välittämisen tunne J