perjantai 8. tammikuuta 2016

Elämys verkossa -ennakkotehtävä by Miikka Raulo

Kirjoita blogiteksti vähintään kolmesta, onnistuneesta, hyvän ja saumattoman tai koukuttavan asiakaskokemuksen sinulle tarjonneesta, reaalimaailmaa ja virtuaalista maailmaa yhdistävästä tuotteesta tai palvelusta. Voi olla myös kekseliäs verkkokampanja yhdistettynä tuotteeseen.

Perustele valintasi. Älä tyydy tavallisimpiin vaihtoehtoihin, vaan etsi immersiivisiä tai erilaisia toteutuksia.


Koukuttava asiakaskokemus verkossa

Elämys verkossa on hyvin subjektiivinen käsite. Minun mielestäni henkilökohtaisen verkkoelämyksen voi tuottaa hyvin yksinkertaisilla jutuilla. Puhutaan aidosta läsnäolosta verkossa, inhimillisyydestä ja oikeasta kiinnostuksesta asiakasta kohtaan.

Erottuminen asiakkaiden arjen asiantuntijana lähtee konkreettisesti liikkeelle siitä, että verkkosisällön avulla tuodaan esille muutos asiakkaan arjessa; yritys on asiakkaan arjen haasteiden asiantuntija ja pystyy auttamaan asiakasta (Tanni & Keronen 2013, 89).

Mainonnassa yritys kertoo omista tuotteistaan tavoitteena saada ihmiset ostamaan lisää, mutta sisältömarkkinoinnissa yritys julkaisee sellaista sisältöä, jonka tavoitteena ei ole suoraan myydä yrityksen tuotteita (Lintulahti 21.5.2015). Sisältömarkkinoinnissa kysytään, mitä asiakkaat haluavat tietää yrityksen osaamisen tiimoilta; on oivallettava, että yritys haluaa ensisijaisesti auttaa asiakkaitaan ja myynti tulee vasta sen jälkeen, jos tuote on kunnossa. 


Tässä kolme esimerkkiä onnistuneesta asiakaskokemuksesta verkossa/verkkokampanjasta:


Teemu ja Ilari palvelevat asiakkaitaan Facebookissa K-supermarket Torpparinmäessä

Uudet kauppiaat Teemu ja Ilari aloittivat aktiivisen Facebook-markkinoinnin heti kaupan auettua. Samalla he tutustuivat luontevasti alueen asukkaisiin.

Nuoret miehet kertovat miltei päivittäin kaupan tarjouksista ja viikon erikoisuuksista. Hyvin usein varauksia voi tehdä myös netin kautta. Joissakin tilanteissa miesten kanssa voi sopia kotiin kuljetuksesta.

Olen saanut monta kertaa hyviä ruokaideoita heidän Facebook-sivultaan. Arvostan myös sitä, että heillä on monipuolinen liha- ja kalatiski. Teemu ja Ilari vastaavat nopeasti Facebookissa esitettyihin kysymyksiin ja kommentteihin. Olen monta kertaa jutellut heidän kanssaan kaupassa ja minusta tuntuu, että he kuuntelevat oikeasti asiakkaitaan.




Hotelli Finnen verkkokampanja, missä haettiin nukkuja-bloggaajaa Helsingin ydinkeskustaan

Hotellinjohtaja Tio Tikka valitsi tuhansien hakemusten joukosta nuoren sinkkumiehen kirjoittamaan elämästään Kalevankadun kolmen tähden hotellissa. Tämä on hyvä esimerkki persoonallisen sisällön luomisesta hotellimaailman kokemuksia hyödyntäen. (Tervahartiala 7.6.2013.)

Ei viiden tähden hotellina itseään markkinoiva Finn onnistui blogillaan tarjoamaan enemmän kuin pelkän kuvagallerian huoneista. Tikan mukaan kampanjan tarkoituksena oli edistää Finnen olemassaolon tiedottamista, koska hotelli on pieni ja piilossa. Nukkujan avulla pyrittiin saamaan sana hotellista kiertoon sosiaalisen median kanavissa, mistä monet matkailijat etsivät suosituksia. Tarjoamalla tarinoita Helsingistä nukkuja iski kiinni sisältöjen sitouttavaan voimaan. (Tervahartiala 7.6.2013.)

Nukkujan liikkeitä ei haluttu rajoittaa ja sana oli vapaa. Tikan mielestä nukkuja olikin ensisijaisesti sisällöntuottaja mainostykin sijaan. – Minulla ei ole niinkään väliä, että minkälaista sisältöä nukkuja tuottaa, kunhan sisältöä on, painottaa Tikka, jonka mukaan laadukkaan sisällön kriteereinä on aitous ja rehellisyys. Loppupelissä hotelli Finne onnistui toteuttamaan roposilla samanlaisen kampanjan, kun mihin muut pyrkivät suurilla investoinneilla. (Tervahartiala 7.6.2013.)

Tämä on mielestäni loistava esimerkki toimivasta sisältömarkkinoinnin verkkokampanjasta. Tässä kampanjassa on hyödynnetty hienosti hotellibloggaamista, mikä ei ole niin yleistä. Mietin aikoinaan ammattinukkujaksi hakemista, kun näin ilmoituksen koulumme nettisivuilla.





Verkkokampanja, missä asiakas voi itse suunnitella oman 3D-tulostettavan Presidentti-kahvirasian

Kampanja innostaa minua tutustumaan 3D-tulostukseen, koska minulla ei ole aikaisempaa kokemusta asian tiimoilta. 1960-luvulla syntyneelle naiselle 3D on hyvin uutta ja jännittävää teknologiaa. Tämän kampanjan myötä minulla on mahdollisuus päästä kokeilemaan tulostusta suunnittelusta alkaen.







Lähteet

Lintulahti, M. 21.5.2015. Journalismin ja sisältömarkkinoinnin suhteeseen järkeä. Luettavissa: http://www.kubo.fi/journalismin-ja-sisaltomarkkinoinnin-suhteeseen-jarkea. Luettu: 1.1.2016.

Lintulahti, M. 3.9.2015. Sisältöjen ja viestinnän ammattilainen. Kubo creative agency. Haastattelu. Helsinki.

Tanni, K. & Keronen, K. 2013. Opas koukuttavan sisältöstrategian luomiseen. Talentum. Helsinki.

Tervahartiala, A, 7.6.2013. Sisältöjä nukkujan silmin. Luettavissa: http://www.vapamedia.fi/artikkeli/sisaltoja-nukkujan-silmin. Luettu: 1.1.2016.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti